Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του Συντάγματος

siriza sintagma

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας μαζί με μια πολυσέλιδη ιδεολογική ανάλυση για τα υπό αναθεώρηση άρθρα κατατέθηκε στη Βουλή.

Ανοίγει έτσι επίσημα ο δρόμος για την έναρξη της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση με την διενέργεια των δύο ψηφοφοριών για τις διατάξεις που θα αναθεωρηθούν.

Οι προτάσεις δεν κρύβουν εκπλήξεις αναφορικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τελικά και παρά τις αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών το Μαξίμου δεν έκανε το μεγάλο βήμα και δεν προχωρά σε διαχωρισμό Εκκλησίας –Πολιτείας.

Επίσης φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπορούν οι απόδημοι Έλληνες να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα πολίτες να καταθέτουν προτάσεις νόμων.

Οι σημαντικότερες προτάσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Προτείνεται η Ελληνική Πολιτεία να είναι θρησκευτική ουδέτερη με επικρατούσα θρησκεία την Ορθόδοξη Εκκλησία. Διευκρινίζεται ότι ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.
  • Η ορκωμοσία κρατικών αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών γίνεται με πολιτικό όρκο. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο υπόχρεος επιλέγει ελεύθερα αν θα δώσει πολιτικό ή θρησκευτικό  όρκο.
  • Προτείνεται αν δεν υπάρξει (και στην τρίτη ψηφοφορία)  εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές, αλλά αντίθετα οι ψηφοφορίες να επαναλαμβάνονται ανά μήνα  μέχρι να επιτευχθεί η πλειοψηφία των τριών πέμπτων ή μέχρι τη συμπλήρωση εξαμήνου από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Εάν δεν υπάρξει και τότε αποτέλεσμα ο ΠτΔ εκλέγεται μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν στην τελευταία ψηφοφορία, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες.
  • Προτείνεται ο εκάστοτε αρχηγός της κυβέρνησης να έχει βουλευτική ιδιότητα.
  • Προτείνεται να προκηρύσσεται δημοψήφισμα εκτός από δημοσιονομικά ζητήματα και μετά από αίτηση ενός εκατομμυρίου πολιτών που έχουν εκλογικό δικαίωμα.
  • Προτείνεται να υπάρχει όριο βουλευτικής θητείας μετά από τρείς διαδοχικές βουλευτικής περιόδους.
  • Δικαίωμα κατάθεσης πρότασης νόμου έχουν και οι πολίτες αφού την πρόταση στηρίξουν 100.000 άτομα.
  • Προτείνεται η τροποποίηση του περιβόητου άρθρου 86 περί διώξεων υπουργών.

Διαβάστε τις προτεινόμενες αλλαγές εδώ

Διαβάστε την έκθεση των προτεινόμενων αλλαγών εδώ

Σχετικά